NMI start Toekomstonderzoek Stikstof & Waterkwaliteit

Wat is de inhoudelijke relatie tussen natuur, stikstofbelasting en waterkwaliteit? Dat wil NMI onderzoeken in het Toekomstonderzoek Stikstof & Waterkwaliteit voor de provincie Zuid-Holland. De focus ligt daarbij op de interactie tussen maatregelen voor stikstof enerzijds en waterkwaliteit anderzijds; waar ligt de kracht en waar zijn de valkuilen.
Nutriënten Management Instituut (NMI) werkt binnen dit onderzoek samen met Wageningen Environmental Research en de Provincie Zuid-Holland (PHZ) om zo meer grip te krijgen op de inhoudelijke relatie tussen natuur, stikstofbelasting en waterkwaliteit. Het landelijk gebied staat namelijk voor grote en complexe opgaven die samenhangen met de kwaliteit van bodem, water en atmosfeer. Tussen regio’s, bedrijven en sectoren bestaan grote verschillen in efficiëntie en milieu-impact met betrekking tot stikstof. Door gebiedsgericht kennis en inzicht te vergaren rond het gedrag van stikstof op de kwaliteit van de leefomgeving is het mogelijk om gericht te werken aan effectieve oplossingen voor zowel landnatuur als waternatuur.
Complex hierbij is dat de waterkwaliteit niet alleen samenhangt met stikstof, maar ook met andere nutriënten en fysische en morfologische parameters. Samen bepalen die de ecologische toestand. Het halen van de KRW-doelen is dus van veel factoren afhankelijk, inclusief stikstof. Kennisvergaring door onderzoek kan de relaties verhelderen en daarmee ook de onderbouwing van de handelingsperspectieven vergroten.

Het projectvoorstel Toekomstonderzoek Stikstof & Waterkwaliteit moet vooral het lange-termijn perspectief schetsen van een integrale benadering. Om gebiedsgericht en integraal inzicht te geven in de gewenste maatregelen om de milieukundige impact van stikstof te verlagen, worden verschillende activiteiten ingezet: deskstudies, data-analyses, modelstudies en werksessies met experts en betrokken beleidsmakers.

Het NMI heeft de ambitie om de opgedane inzichten na afronding van het project te verwerken in het BBWP om zo maatwerk per bedrijf te verbeteren en het DAW en gebiedsprocessen te faciliteren.

Meer weten? Neem contact op met Gerard Ros, e-mail gerard.ros@nmi-agro.nl



Geef een antwoord