- april 17, 2025
- Gepost door: admin_1712
- Categorie:
Hoe pak je dat aan; bodem verduurzamen en emissie verminderen? Dat zoekt NMI samen met a.s.r.-pachtboeren uit. De gekozen maatregel wordt komend seizoen al toegepast en gemonitord.
Met een onderzoektraject bij 11 boeren die grond in (erf)pacht hebben bij het ASR Dutch Farmland Fund, helpt NMI a.s.r. real estate met haar missie: het versnellen van de duurzaamheidstransitie in de landbouw. Samen met de agrarisch ondernemers worden maatregelen genomen om de bodemkwaliteit te verbeteren en emissie naar milieu te verminderen. Ook monitort NMI de effecten en evalueert de haalbaarheid en impact van de maatregelen. In overleg met a.s.r. real estate wordt gekeken of het ASR Dutch Farmland Fund financieel kan bijdragen aan de genomen maatregelen. De eerste gesprekken laten zien dat het verbeteren van bodemkwaliteit maatwerk is.
a.s.r. real estate beheert ongeveer 45.000 hectare landbouwgrond. “Wij streven naar een landbouwsector waar de agrariër een goede boterham kan verdienen en waar duurzaam boeren onderdeel uitmaakt van het bedrijf”, luidt de missie. “Daarom geven wij onze gronden uit in duurzame (erf)pacht. Voor het duurzame beheer geven wij de boeren een korting.” Sinds 2023 helpt NMI a.s.r. real estate om onderbouwd en met kennis van de praktijk de kwaliteit van bodems te verbeteren én de positieve impact van landbouw op het milieu te versterken.
Maatwerk per bedrijf begint met de vraag: wat gebeurt er al allemaal op een bedrijf en hoe staat het met de bodem en waterhuishouding? Deze informatie heb je nodig om een advies uit te kunnen brengen. De variatie tussen bedrijven is enorm en een standaard uitgeschreven maatregelen pakket zal slecht aanslaan. Juist de interactie tussen ondernemer en adviseur maakt dat maatregelen gedragen worden en daarmee ook geïmplementeerd worden. Je hoopt immers dat de maatregel onderdeel uit gaat maken van zijn management.
Dirk Thijssen, projectleider bij NMI, bezoekt de – in alle windrichtingen gevestigde – deelnemende boeren. Dit betreffen zowel melkveehouders als akkerbouwers, gangbaar, biologisch en wat daartussenin zit. Hij voert de gesprekken met de ondernemers en met hun achtergrondinformatie en gegevens van de bodem-, water-, mest- en gewasanalyses en een veldbezoek stelt hij een pakket aan maatregelen op. “Het is gecompliceerd, omdat je de hele keten in acht moet nemen en weten wat de gevolgen zijn van een maatregel”, merkt Dirk. “Kort gezegd; wat bij boer A fantastisch werkt, kan bij boer B niet in het straatje passen.”
Op individueel niveau lukt het in elk geval om mooie stappen te zetten. “Als een ondernemer uitspreekt dat hij achter de maatregel staat, deze graag uitvoert en implementeert in zijn bedrijfsvoering, dat is het uiteindelijke doel. Dan zetten we samen stappen in de sector”, zegt Dirk enthousiast. Zo sprak hij onlangs af om groenfosfaat in de rij te testen in de maisteelt. Dan kan gelijk komend teeltseizoen worden uitgevoerd.
Dit is een mooi voorbeeld van hoe onderzoek, advies en praktijk samenkomen aan de keukentafel en waarin NMI de schakelfunctie kan vervullen. Dirk heeft inmiddels de adviesgesprekken waarin de maatregelen besproken zijn afgerond en is momenteel bezig met een monitoringsprogramma om de maatregelen kwalitatief inzichtelijk te maken, want voor veel agrariërs geldt: zien is geloven. Dat wordt in samenspraak met a.s.r. real estate en collega’s Yuki Fujita en Gerard Ros uitgevoerd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yuki Fujita, e-mail yuki.fujita@nmi-agro.nl, of Dirk Thijssen, e-mail dirk.thijssen@nmi-agro.nl