De NEN-conceptnormen voor biostimulanten garanderen niet hun effectiviteit

Samen met Aad Termorshuizen en een aantal hoogleraren van de WUR hebben Brent Riechelman en Romke Postma bijgedragen aan een kritische notitie over de CEN-conceptnorm voor biostimulanten. Biostimulanten zijn onderdeel van de Europese Verordening Bemestingsproducten en ze mogen binnen Europa vrij worden verhandeld als ze een CE-markering hebben. Hoe geregeld gaat worden dat het etiket op een biostimulantenproduct met CE-markering daadwerkelijk klopt, wordt via de CEN-conceptnormen uitgewerkt tot Europese geharmoniseerde normen. De boodschap van de notitie is dat de CEN-conceptnorm voor biostimulanten ongeschikt is om gebruikers het vertrouwen te geven dat de claims op de werking van deze producten waargemaakt zullen worden.

Lees hier de notitie

Normen effectiviteit biostimulanten: correctie en update
Inmiddels heeft deze notitie tot een nuttige discussie geleid, o.a. met de NEN. Hieruit bleek dat het niet de NEN maar de CEN (de ontwikkelaar van Europese normen; Comité Européen de Normalisation, Engels: European Committee for Standardization) is die de normen had opgesteld, en dat de NEN-commissie Biostimulanten als enige lidstaat het CEN-voorstel heeft afgewezen. Hierbij heeft deze NEN-commissie ook ons commentaar op de conceptnormen meegenomen. Het tijdschrift Vork geeft de stand van zaken duidelijk weer. We hebben dus ten onrechte de NEN-commissie Biostimulanten verweten onzorgvuldig te handelen, en dat betreuren wij.
Echter, tegelijk is inmiddels duidelijk dat alle issues van de conceptnormen waar we kritiek op hebben niet zijn overgenomen door de CEN. Er blijven dus grote gewasgroepen gehanteerd worden waarbij met een paar experimenten met een paar gewassen effectiviteit kan worden geclaimd voor een hele gewasgroep. En dat P-waardes van 0.15 in experimenten als grens voor effecten gehanteerd worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Romke Postma, e-mail romke.postma@nmi-agro.nl, tel. 06 4602 0776

 



Geef een antwoord