- december 11, 2024
- Gepost door: admin_1712
- Categorie:
NMI heeft in opdracht van de Europese commissie een handleiding opgesteld voor producenten van EU-bemestingsproducten. Deze handleiding kan worden gebruikt bij het samenstellen van het Technisch Dossier waarmee producenten aan moeten tonen dat hun product aan de vereisten voldoet van de Europese Verordening voor bemestingsproducten EU 2019/1009: de conformiteitsbeoordeling.
De nieuwe Europese Verordening voor bemestingsproducten EU 2019/1009, ook wel FPR genoemd, is vanaf 16 juli 2022 van kracht. Hiermee wordt de vrije interne handel binnen Europa gereguleerd van anorganische, organo-minerale en organische meststoffen, kalkmeststoffen, bodemverbeteraars, groeimedia, remmers en biostimulanten, de zogenoemde EU-bemestingsproducten met CE-markering. De verordening vervangt de Europese meststoffenverordening EG 2003/2003, die enkel van toepassing was op minerale EG-meststoffen.
Bemestingsproducten mogen enkel met een CE-markering worden verhandeld als zij aan alle vereisten van de verordening voor EU-Bemestingsproducten voldoen. De producent is hiervoor verantwoordelijk. Producenten moeten voor alle EU-bemestingsproducten een Technisch dossier opstellen. Een Technisch Dossier bevat alle bewijsstukken waarmee wordt aangetoond dat aan alle voorwaarden en criteria van de verordening wordt voldaan. Bij controle door de NVWA moet dit Technisch Dossier worden getoond.
Gebleken is dat het samenstellen van een Technisch Dossier een complexe en moeilijke taak is. Dit geldt zowel voor de producenten van de ‘oude’ EG-meststoffen als voor de producenten van de nieuw toegevoegde productgroepen. Met name voor MKB producenten zijn de vereisten voor de Technische Documentatie een uitdaging.
De Europese Commissie heeft daarom een handleiding, of in EU termen ‘richtsnoer’ gepubliceerd, die is opgesteld door NMI. Dit richtsnoer zal ook dienen als een levend document waarin een eenduidige interpretatie wordt gegeven van de invulling van de vereisten van de verordening voor zowel de producenten, de Notified Bodies (in Nederland TNO, KIWA en EFSI register) en de controlerende autoriteiten (in Nederland de NVWA).
De handleiding bevat drie onderdelen. Deel I bevat de algemene achtergrond en uitleg rond de technische documentatie. In deeI II wordt per producttype of PFC uiteengezet welke documenten in het dossier aanwezig moeten zijn om aan te tonen dat het product aan alle eisen voldoet. Deel III geeft voor de 15 categorieën van materialen, de CMC’s, aan welke documentatie nodig is om aan te tonen dat de materialen voldoen aan de vereisten. De handleiding bevat daarbij heel veel links naar andere informatiebronnen zoals bijvoorbeeld het FAQ-document voor de FPR, handleidingen over etikettering, andere relevante wetteksten en handleidingen en achtergrondinformatie. De handleiding is beschikbaar op de website van NMI en van de EC via deze link.
De handleiding bevat daarnaast een korte uitleg en verwijzing naar de IT-package fpr-td-gen. NMI heeft deze IT-package ontwikkeld om bestaande (interne) applicaties uit te breiden met een dynamische takenlijst voor het aanleveren van technische documentatie. Meer informatie over de IT tool vind u hier.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura van Schöll, email laura.vanscholl@nmi-agro.nl.