Consensus tijdens de workshop Monitor Ecosysteemdiensten

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de doorontwikkeling van het BedrijfsBodemWaterPlan naar een bredere Monitor Ecosysteemdiensten. Dit heeft geleid tot een belangrijke mijlpaal: de stikstofmodule is nu klaar om getest te worden door boeren. Op dinsdag 3 september werd een workshop gehouden om ideeën en verbeteringen te verzamelen. Zes boeren hebben de module getest en feedback gegeven om de tool beter te maken voor de toekomstige gebruikers.

Wat doet de stikstofmodule?
De module biedt inzicht in het stikstofbedrijfsoverschot gedurende het teeltseizoen. Door het rekenhart, ontwikkeld door het Nutriënten Management Instituut, kunnen boeren en tuinders straks de stikstofbalans van hun bodem evalueren. Dit stelt hen in staat de bemesting optimaal af te stemmen op de behoeften van hun gewassen.

In een workshop hebben boeren de stikstofmodule getest en feedback gegeven om de tool beter te maken voor de toekomstige gebruikers

De eerste reacties
De aanwezige boeren reageerden enthousiast op de mogelijkheden van de tool en waren tijdens de workshop eensgezind in hun beoordelingen. “Door vanaf het begin mee te denken en input te geven, kunnen we de tool verbeteren en praktisch toepasbaar maken voor onszelf en anderen die ermee willen werken”, zei een van de deelnemers. “De tool geeft ons inzichten in onze percelen, opbrengsten en bemesting, die we in de toekomst kunnen gebruiken om tijdig bij te sturen.” Een andere deelnemer merkte op: “Als deze tool doelgericht sturen mogelijk maakt voor mijn bedrijf, dan is het iets dat je echt wilt gebruiken.”

Over Monitor Ecosysteemdiensten
De monitor heeft als doel om complexe uitdagingen op boerenland, zoals klimaatadaptatie, waterkwaliteit, bodemleven, biodiversiteit en landschap, zichtbaar te maken en om te zetten in simpel advies op maat. Zo kun je als boer en/of tuinder inzicht krijgen in hoe verschillende maatregelen op het boerenland in elkaar grijpen en wat het effect ervan is. Daarnaast helpt deze monitor om de bijdrage die je levert aan te tonen en te borgen, zodat deze in de toekomst kan worden beloond.
Voor meer informatie over BBWP en Monitor Ecosysteemdiensten zie de webpagina’s:  BedrijfsBodemWaterPlan en Monitor Ecosysteem Diensten (zlto.nl)

Maar als u liever rechtstreeks contact heeft kunt u terecht bij Tessa van der Voort, e-mail tessa.vandervoort@nmi-agro.nl

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.