Project: Biologisch aanzuren in Groningen

 

 

 

 

Achtergrond

De melkveehouderij moet de emissie van ammoniak- en broeikasgassen (zoals methaan) sterk verminderen. Ruim 50% van de ammoniakemissie is afkomstig uit de rundveehouderij, waarbij de helft afkomstig is uit de rundveestal. De ondersteunt een pilot om op praktijkschaal te verkennen wat het perspectief is van biologisch aanzuren ter vermindering van emissies en behoud van bedrijfsrendement.

Biologisch aanzuren

Gewenst is om relatief eenvoudige en betaalbare oplossingen om in de praktijk om emissies te verlagen. Biologisch aanzuren is zo’n techniek dat in principe in de huidige stallen toepasbaar is. Bij biologisch aanzuren van mest worden energierijke (rest)producten (zoals melasse, siroop, bieten, mais etc) toegevoegd aan mest. Deze worden door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur. Dit zorgt voor een pH-daling van de mest en daarmee tot een sterke daling van de NH3-emissie en een stopzetting van de uitstoot van het broeikasgas CH4. Op bedrijfsniveau zijn NH3-emissiereducties van meer dan 50% mogelijk afhankelijk van het bedrijfssysteem (Bussink et al., 2014; Puente et al., 2022).

Biologisch aanzuren wordt nog nauwelijks toegepast vanwege de kosten voor toevoegmiddelen. Dat verandert zodra de aangezuurde mest wordt vergist. Biologisch aangezuurde mest heeft een hoog groengas potentieel, omdat het “dagverse” mest betreft verrijkt  met energierijke producten. De extra gasopbrengsten aan groengas compenseren grotendeels de kosten voor toevoegmiddelen (zie Van Noord et al., 2023, en Bussink & van Rotterdam; 2023).

Pilot provincie Groningen

Actuele pilots om het biologisch aanzuren te demonstreren en breder toepasbaar te maken ontbreken vrijwel. De provincie Groningen heeft de ambitie om milieudoelstellingen op het gebied van NH3 en CH4 te realiseren, maar ook om meer eigen (groene) energie te produceren in de landbouw. De provincie Groningen ondersteunt daarom een pilot  om de mogelijkheden van biologisch aanzuren nader verkennen. De pilot richt zich zowel op de technisch aspecten van biologisch aanzuren als wel de kostentechnische kant. De resultaten zullen de basis vormen voor een grootschaliger aanpak in een vervolg fase, met als uiteindelijk doel de melkveehouderij sector een rendabel toekomstperspectief te kunnen bieden in combinatie het voldoen aan milieueisen op het gebied van NH3 en CH4.

Melasse

Doelstelling pilot

Aantonen dat biologisch aanzuren technisch uitvoerbaar is op praktijkschaal in de melkveehouderij  en dat met deze techniek de NH3- en CH4-emissie sterk is te verminderen, het biogas(groengas)potentieel sterk toeneemt en dat het bedrijfseconomisch een interessante optie kan zijn om aan milieudoelstellingen te voldoen.

Uitvoering pilot

De pilot wordt uitgevoerd door NMI en Sanovations in de buurt van Schildwolde op een bedrijf met 240 koeien. Er vindt biologisch aanzuren plaats met melasse gedurende 2 perioden van ongeveer 1,5  maand. Zowel in het lab als in de stal vinden emissiemetingen plaats. Ook wordt vastgesteld wat de extra gasproductie is. Daarnaast is er aandacht voor de technische aspecten.

Verwacht resultaat

Het is aangetoond dat biologisch aanzuren praktisch uitvoerbaar is en leidt tot minder NH3- en CH4-emissie en meer groengasproductie. De verkregen resultaten vormen mede de basis voor de opzet van een  breed vervolg. Daarin wordt jaarrond aangezuurd met inzet van onder gewassen als Silphie, mais, Sorghum, (voederbieten). Er vinden metingen plaats om stalemissiefactoren vast te stellen en er wordt nagegaan wat opschaling van biologisch aanzuren naar meer bedrijven betekent voor borging, rendement en waarmee rekening dient te worden gehouden.

Beschikbaarheid resultaten

Begin 2025 zijn de resultaten bekend

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Bussink, e-mail wim.bussink@nmi-agro.nl, tel. 06 2903 7096